Testamentadvies

Graag geven we jullie met dit blog testament informatie van ASK Advies erfrecht expert: Michael Monden. 

De meeste mensen weten best goed wat ze willen, maar als deze zaken niet vastgelegd zijn in een testament dan bepaalt de wet wat er gebeurt en dat is vaak niet volgens je eigen wensen. Gelukkig kan je al wensen vastleggen in een testament. Hiermee zorg je ervoor dat je wensen worden gevolgd op het moment van overlijden, want dan gaat het testament pas in. Een testament is meer dan alleen ‘een laatste wil’. In een testament laat je je vermogen fiscaal vriendelijk, dat is door zo weinig mogelijk belasting te betalen, overgaan naar je erfgenamen.

Voorkom onnodige geldverspilling

Uit onderzoek blijkt dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders met een eigen huis of spaargeld de nalatenschap niet goed heeft geregeld in het testament. Bij overlijden of opname in een verpleeghuis verdwijnt dan ook vaak onnodig veel geld naar de belastingdienst en zorginstelling. We zien dit maar al te vaak gebeuren. Wilt u persoonlijk advies? Maak nu een afspraak voor uw testament met onze erfrechtplanner Michael Monden. Voorkom ellende en onnodige geldverspilling. 

Wacht niet tot het laatste moment, regel je testament op tijd.

De dood is nooit een leuk om over na te denken, dat is ook een van de redenen dat we het regelen van een testament vaak uitstellen. Dat is jammer, want je hebt hard gewerkt om je vermogen op te bouwen en dan is het zonde als er onnodig veel erfbelasting betaald moet worden of een extra hoge eigen bijdrage aan een zorginstelling. Vertrouw je testament  toe aan onze erfrecht planner Michael, hij weet hoe je het testament optimaal opstelt om zowel je wensen vast te leggen als optimaal belasting te besparen. En dit voorkomt vervelende verrassingen voor je nabestaanden en wie wil dit nu niet?  

Standaard onderdeel hypotheekadviesgesprek

Omdat veel mensen het het testament uitstellen is Michael ook erfrechtplanner geworden en is het een standaard onderdeel geworden van het hypotheekadviesgesprek. Er kan dan direct een goede inschatting gemaakt worden van de mogelijke besparingen en voordelen van een testament ten opzichte van alleen de wettelijke verdeling. Daarnaast moet je voor de aankoop van je woning of het oversluiten van de hypotheek toch al naar de notaris en dan kan dit onderdeel gelijk meegenomen worden. Dat scheelt weer een extra ritje naar de notaris. 

Voordeel van een erfrecht advies

Als erfrecht expert kijken we naar je gehele financiële plaatje en naar je wensen en op basis daarvan maken we een advies waarin ook inzichtelijk wordt wat de verwachte besparing is. Daarnaast wordt er ook duidelijk in omschreven welke opties er zijn voor een hypotheek en welke keuzes er gemaakt zijn en waarom. Het is een heel handig naslagwerk voor jezelf en je nabestaanden straks.

Vervolgens worden je wensen doorgegeven aan de notaris en die maakt dan de officiële aktes op. Dit staat altijd in officiële (notaris) taal. Wij controleren deze aktes altijd om te bekijken of al jouw wensen ook goed op papier staan en we bespreken deze aktes ook altijd samen vooraf. Zodat jij goed weet waar je voor tekent bij de notaris. 

Erfrecht advies en schenken

Tevens bespreken we tijdens het erfrecht advies ook de mogelijkheden om tijdens je leven al (erf)belasting te besparen door bijvoorbeeld te kijken naar de mogelijkheid van schenken aan je (klein)kinderen. Door tijdens je leven al te schenken, al dan niet op papier, hoeft er later minder erfbelasting betaald te worden.  

Ik heb geen testament, wat gebeurd er dan?

Als je geen testament hebt gemaakt en dus geen erfgenamen hebt aangewezen bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn.

Bij een verdeling van de erfenis zonder testament hebben je nabestaanden niet alleen recht op (een deel) van de erfenis maar ook de (gedeelde) verantwoordelijk en verplichting voor de afwikkeling van de erfenis. En daar gaat het nog wel eens goed mis. Als het niet duidelijk is wat je wensen zijn kan dit zelfs leiden tot familie ruzies over de (waarde van de) erfenis. 

Samengevat

Erfrecht advies/planning gaat over de overdracht van je vermogen, tijdens leven en na overlijden. Natuurlijk staan jouw wensen hierbij centraal. Het belangrijkste is dat je vermogen terecht komt waar en bij wie je dat wilt. Een ASK Advies erfrecht adviseur planner helpt je om dit goed vast te leggen. Ook adviseert de ASK Advies erfrecht adviseur je op fiscaal gebied. Zo zorg je ervoor dat je vermogen goed én slim wordt overgedragen.


        Maak een afspraak met erfrecht expert Michael Monden      
Reactie plaatsen

Ontvang onze updates en blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en tips? schrijf je dan nu in voor onze updates. Je kunt je altijd elk gewenst moment weer makkelijk afmelden.