Heb je overwaarde op je huis?

Goed nieuws! Er zijn steeds meer mogelijkheden om de overwaarde te gebruiken! 

Heb ik overwaarde op mijn huis?

Heb je overwaarde op je woning? Goed nieuws! Er zijn steeds meer mogelijkheden om de overwaarde te gebruiken. Misschien wil je dit geld graag uit je stenen halen voor bijvoorbeeld een (wereld)reis, een aanpassing op je woning, een grote uitgave of een maandelijkse aanvulling. Je kan zelf bepalen wat je met dit geld wilt doen.

Als de woningwaarde van je koophuis hoger is dan de hypotheekschuld, heb je overwaarde. Dat kan komen doordat de woning in waarde is gestegen, of doordat je al een deel van je hypotheek hebt afgelost. Of beide natuurlijk. De overwaarde kan je op verschillende manieren benutten.

Naast het voordeel van lagere maandlasten heb je als je de hypotheek oversluit ook de keuze voor een nieuwe rente vaste periode. Het kan heel interessant zijn om de rente nu wat lager vast te zetten.

De 1e keuze die je kan maken is of je een bedrag in 1x wilt opnemen of dat je liever elke maand een aanvulling krijgt op je inkomen. Daarna kan je weer kiezen uit 2 verschillende opties.

De voordelen

Mogelijk dezelfde maandlasten

Aflossen is niet verplicht
Je blijft in jouw woning wonen

Jij bepaalt hoe jij jouw geld gebruikt

Gratis adviesgesprek bij ASK

Maak nu een afspraak 

voor de gratis hypotheekscan!

Overwaarde

Wat is overwaarde van mijn huis?

De overwaarde is de waarde van het huis - (min) de hypotheek die op het huis is afgesloten. Overwaarde kan ontstaan door het stijgen van de huizenmarkt, of het aflossen van uw hypotheek.

Rekenvoorbeeld:
Joep heeft op 1 augustus 2008 een huis gekocht. De waarde van dit huis was in 2008 €250.000,- Hij heeft het huis gekocht met een hypotheek van €250.000,-
In 2021 heeft de taxateur beoordeeld dat het huis €350.000,- waard is.
In 2021 heeft Joep een overwaarde van €100.000,- op zijn huis. Hij kan dus maximaal €100.000,- overwaarde opnemen.

Is er een maximum leeftijd om mijn overwaarde op te nemen?

Nee, het maakt niet uit hoe oud u bent.

Moet ik de overwaarde gebruiken voor mijn huis of mag ik zelf kiezen waar ik het geld voor gebruik?

Als u overwaarde uit uw huis opneemt, mag u zelf kiezen waar u dit geld aan uitgeeft. Een vakantie? Nieuwe auto? (Klein) kinderen? U mag er natuurlijk ook voor kiezen om uw huis op te knappen/ vernieuwen.
De overwaarde wordt na het passeren door de geldverstrekker gestort op uw bankrekening.

Is de overwaarde van mijn hypotheek fiscaal aftrekbaar?

Nee. De overwaarde van uw hypotheek maakt normaal gesproken deel uit van box 3 waardoor de rente niet aftrekbaar is. Dit geldt in principe ook als je het geld gebruikt voor het aanpassen en/of het onderhoud van de woning. Er kunnen hier echter uitzonderingen gelden.

Wat gebeurd er als ik, of mijn nabestaanden, de woning verkopen en er een restschuld over blijft?

De meeste geldverstrekkers van een overwaarde hypotheek hebben een soort verzekering waardoor er geen restschuld over kan blijven, mits er volgens de spelregels gespeeld wordt. Indien er volgens de spelregels gespeeld wordt, betaald de geldverstrekker de restschuld.

De belangrijkste regel is dat er een 'garantie bij marktwaarde' is. Dit houdt in dat de woning verkocht moet worden voor de getaxeerde marktwaarde. Voor het verkopen moet de woning getaxeerd worden door een onafhankelijke taxateur. De bank betaald de eventuele rest schuld.

Ontvang ik in één keer de gehele overwaarde of in termijnen?

Dit is een vrije keuze. U mag bepalen of u het bedrag in één keer wil opnemen of liever elke maand een aanvulling krijgt op uw inkomen.

Ontvang een gratis woningwaarde rapport

Bekijk het hier!

Ontvang onze updates en blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en tips? Schrijf je dan nu in voor onze updates. Je kunt je altijd elk gewenst moment weer makkelijk afmelden.