Erfrecht
Hypotheek onder de loep

ASK-Advies dé specialist op het gebied van erfrecht

Bepaal zelf wat er met je nalatenschap gebeurd....

Onafhankelijk advies

Onafhankelijk advies waarbij we kijken naar het gehele financiële plaatje.

Rust en zekerheid

Je krijgt een duidelijk verslag van jouw wensen en doelen. Dat geeft rust voor jou én je dierbaren omdat alles vooraf volgens eigen wens geregeld is.

Besparing

Bespaar op je erfbelasting zodat zoveel mogelijk vermogen naar je dierbaren gaat in plaats van de Staat.

Bepaal zelf wat er met je nalatenschap gebeurd...

De meeste mensen weten best goed wat ze willen, maar als deze zaken niet vastgelegd zijn in een testament dan bepaalt de wet wat er gebeurt en dat is vaak niet volgens je eigen wensen. Gelukkig kun je al je wensen vastleggen in een testament. Hiermee zorg je ervoor dat je wensen worden gevolgd op het moment van overlijden, want dan gaat het testament pas in. Een testament is meer dan alleen ‘een laatste wil’. In een testament laat je je vermogen fiscaal vriendelijk, dat is door zo weinig mogelijk belasting te betalen, overgaan naar je erfgenamen.

Uit onderzoek blijkt dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders met een eigen huis of spaargeld de nalatenschap niet goed heeft geregeld in het testament. Bij overlijden of opname in een verpleeghuis verdwijnt dan ook vaak onnodig veel geld naar de belastingdienst en de zorginstelling. We zien dit maar al te vaak gebeuren.


Wacht niet tot het laatste moment, regel je testament op tijd. De dood is nooit een leuk om over na te denken, dat is ook een van de redenen dat we het regelen van een testament vaak uitstellen. Dat is jammer, want je hebt hard gewerkt om je vermogen op te bouwen en dan is het zonde als er onnodig veel erfbelasting betaald moet worden of een extra hoge eigen bijdrage aan een zorginstelling.

Vertrouw je testament toe aan onze erfrechtplanners. Ze weten hoe je het testament optimaal opstelt om zowel  je wensen vast te leggen als optimaal belasting te besparen. Dit voorkomt vervelende verrassingen voor je nabestaanden straks en wie wil dit nu niet?

Omdat veel mensen het het testament uitstellen is dit een standaard onderdeel geworden van het hypotheekadviesgesprek. Er kan dan direct een goede inschatting gemaakt worden van de mogelijke besparingen en voordelen van een testament ten opzichte van alleen de wettelijke verdeling. Daarnaast moet je voor de aankoop van je woning of het oversluiten van de hypotheek toch al naar de notaris en dan kan dit onderdeel gelijk meegenomen worden. Dat scheelt weer een extra ritje naar de notaris.

Een goede nalatenschap voorkomt dat

Je teveel erfbelasting betaald.

Je dierbaren voor onverwachte en hoge kosten komen te staan.

Je een te hoge eigen bijdrage zorg moet betalen.
Je wensen niet gehoord worden.
Er onenigheid ontstaat door onduidelijke afspraken.

Betaal je liever aan de Staat of geef je liever je vermogen aan je dierbaren?

Wanneer je niets geregeld hebt, staan je dierbaren vaak voor onnodige kosten. Door een testament op te stellen kun je vermogen fiscaal vriendelijk, dat is door zo weinig mogelijk belasting te betalen, nalaten aan je erfgenamen.

Maak nu een afspraak 

voor een gratis en vrijblijvend gesprek!

 Voordeel van erfrecht advies

Als erfrecht expert kijken we naar je gehele financiële plaatje en naar je wensen en op basis daarvan maken we een advies, het erfrechtadvies.

In het erfrechtadvies geven we advies over testament en levenstestament.
Het grote voordeel is dat we ook ook inzichtelijk maken welke keuzes je kunt maken  bij een testament en levenstestament en wat daar de gevolgen van zijn.

In het advies geven we ook aan wat de "wettelijke verdeling" is en wat er naar verwachting aan erfbelasting betaald moet worden. Vervolgens gaan we aan de knoppen draaien. We voegen jouw keuzes toe en laten zien wat de verwachte erfbelasting dan is en wat de te verwachte besparing op erfbelasting is.
Het verslag is een handig naslagwerk voor jezelf en voor je nabestaanden waar je wensen en doelstellingen duidelijk in omschreven staan.

Een testament maak je natuurlijk niet alleen op om erfbelasting te besparen maar als je er toch mee bezig bent is het zonde om geen gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheden waardoor er niet meer van je vermogen naar de overheid gaat dan nodig is.

Daarom bespreken we ook altijd de mogelijkheden met betrekking tot schenken om tijdens je leven al (erf)belasting te besparen. Door tijdens je leven al aan je (klein)kinderen te schenken, al dan niet op papier, hoeft er later minder erfbelasting betaald te worden. Dit is uiteraard niet voor iedereen de juiste mogelijkheid, maar het is wel goed om te bespreken.

Als het adviestraject afgerond is worden je wensen doorgegeven aan de notaris en die maakt dan de officiële akte’s op. Dit staat altijd in officiële (notaris) taal en dat kan nog wel een lastig lezen zijn. Daarom controleren wij de aktes ook altijd om te kijken of je wensen goed op papier staan. Vervolgens bespreken we samen de aktes voordat je naar de notaris gaat om deze definitief te tekenen, zodat je goed weet waar je voor tekent.

Kort samengevat is het grote voordeel van een ASK Advies erfrecht advies:

  • Onafhankelijk advies waarbij naar het gehele (financiële) plaatje wordt gekeken.
  • Duidelijk verslag van je wensen en doelstellingen.
  • Besparing op erfbelasting waardoor er meer vermogen naar je dierbaren gaat in plaats van naar de Staat.
  • Rust voor jou én je dierbaren omdat alles vooraf volgens eigen wens geregeld is. 

Wist je dat:

Wij regelmatig erfrecht bijeenkomsten organiseren.

De eigenaar van ASK-Advies, Michael Monden, ook als gastspreker wordt uitgenodigd op andere evenementen om over erfrecht advies te geven.

Wij goede samenwerkingen hebben met notarissen.

De kosten voor het advies en de aktes vaak mee te financieren zijn met een hypotheek.
Je met het levenstestament en testament optimaal bent voorbereid en zeker weet dat je wensen goed vast staan, zowel bij leven als bij overlijden.

Wat is een testament?

In een testament legt je vast wat er met jouw bezittingen en schulden moet gebeuren na overlijden. Denk hierbij onder andere aan je vermogen (geld), woning, inrichting, juwelen, etc. Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Vaak is dat niet zoals je dit zelf wilt.


Een testament is een notariële akte waarin je aangeeft wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt na overlijden. Het is ook mogelijk om toekomstige situaties op te nemen. Bijvoorbeeld als je kinderen krijgt of je partner gaat hertrouwen na overlijden. Tevens geeft je hierin aan wie dit moet gaan regelen, dat wordt de executeur.
De korte omschrijving van een testament is dan ook als volgt:

  • Wie krijgt wat?
  • Wie doet wat?

Een belangrijke reden om een testament vast te leggen is ervoor te zorgen dat de nalatenschap daar komt waar jij dat wilt

Wist jij dat:

Er vaak veel "winst' valt te behalen door een goede verdeling te maken.

Je zelf (deels) kan bepalen wat er met je geld gebeurd na je overlijden.

Je zelf kan bepalen of je de "koude" kant wilt  uitsluiten.

Een testament privé is en dit niet hetzelfde hoeft te zijn als van je partner.

Je speciale wensen kan laten vastleggen.

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament is zoals het woord al zegt een testament tijdens je leven. Hierin leg je dan ook vast wat je wensen tijdens je leven is en wie je zaken voor je mag regelen als je dat zelf niet meer kan of mag. Door dit te doen voorkom je ongewenste situaties en onnodig verdriet en kosten bij je dierbaren.

Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: een voor de financiële belangen en een voor de medische en persoonlijke zaken. Deze kan je in één akte vastleggen, het levenstestament. Het grote voordeel van het vastleggen van een levenstestament is dat partijen zoals banken/geldverstrekkers en artsen de genoemde vertrouwenspersoon erkennen en die vertrouwenspersoon ook de benodigde machtigingen heeft om de zaken te kunnen waarnemen en dingen te regelen zoals je dat zelf had gewild.

In het levenstestament regel je dus:
  • Medische belangen
  • Financiële belangen
  • Persoonlijke belangen

Wist jij dat:

Zonder levenstestament mag je niet zelfstandig de gezamenlijke woning verkopen.

Je ook kan bepalen of er schenkingen gedaan mogen worden.

Je zelf kan bepalen wie de vertrouwenspersoon is en wat hij of zij voor je mag regelen.

Het levenstestament veelal pas ingaat als je wilsonbekwaam bent.

Je het levenstestament altijd mag aanpassen indien je wensen veranderen.

Hét voordeel van een ASK-Advies erfrecht advies:

Onafhankelijk advies

Onafhankelijk advies waarbij we kijken naar het gehele financiële plaatje.

Rust en zekerheid

Je krijgt een duidelijk verslag van jouw wensen en doelen. Dat geeft rust voor jou én je dierbaren omdat alles vooraf volgens eigen wens geregeld is.

Besparing

Bespaar op je erfbelasting zodat zoveel mogelijk vermogen naar je dierbaren gaat in plaats van de Staat.

Plan meteen een afspraak in met een van onze adviseurs!

Ontvang onze updates en blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en tips? schrijf je dan nu in voor onze updates. Je kunt je altijd elk gewenst moment weer makkelijk afmelden.