Verhuurhypotheek: Consument of Professional?
15 augustus 2022 
in Verhuur

Verhuurhypotheek: Consument of Professional?

Een woning verhuren? 

Een woning kopen om te verhuren, dat klinkt heel erg leuk en spannend. Dat is het ook!  

Het is echter een hele andere financiering dan je eigen woning. Heb je interesse om een woning aan te kopen voor de verhuur of wil je je eigen woning gaan verhuren lees dan vooral dit blog. Want ik ga je uitleggen wat het verschil is tussen als consument of professioneel verhuren zodat je op de goede manier kan starten als vastgoedbelegger. 

Wat is een verhuur hypotheek? 

Een verhuurhypotheek is een lening voor (de aankoop) van een woning die je wilt gaan verhuren. Dit is een speciale hypotheek waarbij je toestemming hebt van de geldverstrekker om de woning te verhuren.  

Het is uitdrukkelijk niet toegestaan om een privé hypotheek te gebruiken en daarmee de woning te verhuren, ook al is dit vaak voordeliger. Als je een woning verhuurd zitten er namelijk huurder in en die hebben huurderbescherming waardoor ze niet gemakkelijk uit een woning gezet kunnen worden. Daarnaast is de woning veelal ook minder waard als er huurder inzitten en dat zorgt voor meer risico bij een geldverstrekker. 

Er zijn twee soorten aanbieders van verhuurhypotheken: particulier en professioneel. Het belangrijkste verschil tussen deze aanbieders is dat wanneer je als particulier verhuurt je dit niet doet met de doelstelling om daar je werk van te maken en je meestal maximaal 4 of 5 woningen in de verhuur hebt. 

Particuliere verhuur hypotheek

De particuliere verhuurhypotheek is dus bedoeld om naast je inkomen uit je werk extra geld te verdienen, zoals je dat ook zou kunnen doen door op de beurs in fondsen te beleggen. Als particulier kun je  met een verhuurhypotheek vaak tot maximaal 5 woningen financieren. Dit verschilt wel per aanbieder. Je bent als particulier ook goed beschermd omdat deze verhuurhypotheken alleen geadviseerd kunnen worden door hypotheekadviseurs met een vergunning. Het nadeel hiervan is dat inkomen het belangrijkste criterium is, er wordt streng gerekend of de financiering die je aangaat ook passend is bij je situatie en inkomen.  

Professionele verhuur hypotheek 

De andere optie is het professioneel of zakelijk verhuren van panden. Dan is het voor jou de belangrijkste inkomstenbron en ben je er actief mee bezig om dat inkomen te vergroten. Je hebt dan vaak al meerdere panden die je verhuurd of je bent van plan om dit in korte tijd te gaan doen. Als dit het geval is kan je ook vanaf je 1e woning al een professional zijn. 

Dit is ook van toepassing wanneer je woningen gaat "flippen". Dat wil zeggen, aankopen, opknappen en weer verkopen. Ook hier heb je een bijzondere hypotheek voor nodig, waar wij je in kunnen adviseren.  Over dit onderwerp gaan we binnenkort een uitgebreid blog schrijven. 

Verschil particulier v.s. professional 

Het grote verschil tussen een particulier die een woning aankoopt en een professional is dat er bij een professional gekeken wordt naar het onderpand (de woning of b.v het bedrijfspand). Er wordt gekeken wat is de woning waard en wat is de verwachte huuropbrengst en is dit voldoende om de hypotheeklasten van te betalen en en er op te verdienen. Daar is een rekenmethode voor. 

Bij een particulier wordt er ook gekeken naar de waarde van de woning en de huurinkomsten maar dat is alleen een onderdeel van de beoordeling. Het belangrijkste is de berekening of de hypotheek passend is op inkomen. 

Een ander groot verschil zit vaak in de voorwaarden en looptijd van een hypotheek. Bij een consumenthypotheek is de looptijd vaak 30 jaar en kan je kiezen hoelang je de rente wilt vastzetten en aan het einde van de looptijd krijg je een nieuw voorstel van de geldverstrekker, net als bij een reguliere hypotheek. Bij een zakelijke hypotheek is dat veelal anders, dan kies een rentevastperiode en dat is dan vaak ook de looptijd en aan het einde van de looptijd moet je dan een nieuwe financiering afsluiten. Uiteraard zijn er uitzonderingen en partijen die een langere looptijd hebben, het is dan van de situatie afhankelijk of dit ook de goede oplossing is. Uiteraard zijn er nog vele andere verschillen, maar dat is voor een andere keer.

Wat is beter?

Veel klanten vragen aan mij wat is nu beter? Particulier of professionele financiering? Daar is niet een duidelijk antwoord op te geven, dit is heel erg afhankelijk van je situatie. De meeste mensen zullen echter eerst willen weten of een woning verhuren bij ze past en willen dat op een veilige manier uitproberen. Dan start je vaak als particulier en als het bevalt koop je verhuurwoning nummer 2 en verhuurwoning nummer 3 totdat je een professional wordt. En ook als je het bij één verhuurwoning houdt is dat helemaal goed. 

Ben jij geïnteresseerd in het verhuren van een woning en wil je graag advies ontvangen? Maak dan gerust een afspraak.

Lees ook dit blog over de te nemen stappen om een woning te kopen voor de verhuur.


        Maak een afspraak voor een vrijblijvend en gratis advies     
Reactie plaatsen

Ontvang onze updates en blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en tips? schrijf je dan nu in voor onze updates. Je kunt je altijd elk gewenst moment weer makkelijk afmelden.