Michael Monden

Michael Monden, hypotheek adviseur

Interview met oprichter en eigenaar Michael Monden, 30 juni 2022


"In 2018 ben ik als ondernemer ASK-Advies gestart omdat ik graag mensen wil helpen bij een van de grootste en belangrijkste beslissing in hun leven, namelijk het kopen / financieren van een woning. Dat is echt mijn passie!

Ik wil het jou allemaal zo goed mogelijk, duidelijk en zonder vaktermen uitleggen zodat je echt begrijpt welke keuzes er zijn en waarom je een bepaalde keuze kunt maken. Dat ik op die manier mensen mag helpen hun droomhuis te verwezenlijken, dat is toch fantastisch!"


Wat is jouw specialisme?

"Ik ben mezelf gaan specialiseren in 'moeilijke' hypotheekaanvragen. Dan kun je denken aan ondernemers, senioren en verhuurhypotheken. Deze aanvragen zijn soms net even wat lastiger dan 'standaard' hypotheekaanvragen. Doordat ik alle regels goed ken, maar ook goed op de hoogte ben van het beleid van alle geldverstrekkers die we aanbieden (inmiddels zijn dat er al meer dan 40!), kan ik als adviseur echt het verschil maken."


Kun je een voorbeeld geven wanneer je echt het verschil hebt gemaakt?

"Een van mijn eerste klanten als ondernemer had een negatieve BKR-codering, een zogeheten A3 codering. Dit is een van de lastigste coderingen om alsnog een hypotheek te krijgen. Alleen was de situatie van deze klant nu zo anders dan een aantal jaar geleden dat ik ook echt van mening was dat een hypotheek nu verantwoord zou zijn. Ik heb toen een hele lange brief geschreven aan een geldverstrekker en uiteindelijk is de hypotheek ook geaccepteerd."


Vooral ondernemers

"Wat ook regelmatig voorkomt is dat er ondernemers naar mij toe komen die al bij een aantal hypotheek adviseurs zijn geweest, maar niet het juiste hypotheekbedrag kunnen krijgen voor de droomwoning die ze willen. Ze zijn dan nog niet zo lang ondernemer, en bij aanvragen wordt er vooral gekeken naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar. Maar ik weet dat dit een algemene regel is en dat er ook geldverstrekkers zijn waarbij je na 1 jaar ondernemerschap al een hypotheek kunt krijgen." "Het geeft me echt een kick als het lukt en die persoon zijn of haar droomwoning kan kopen".


Wat is jouw belangrijkste tip bij het kopen van een huis?

"Voorbereiding is key!".

"En dit geldt zeker voor ondernemers. Het is niet perse lastiger voor een ondernemer om een hypotheek aan te vragen, er zijn alleen wel altijd bepaalde documenten nodig. Veel daarvan kun je vooraf voorbereiden waardoor het proces soepeler en sneller verloopt."


Hoe woon je zelf eigenlijk?

"Ik woon, samen met mijn vrouw Rowena en zoontje Connor van 2, in een 4 onder 1 kap in Rotterdam IJsselmonde. Het is een jaren 30 woning die ik van mijn opa en oma heb gekocht en samen met mijn vrouw heb verbouwd".


Zo zeg, helemaal zelf verbouwd. Waar ben je het meest trots op?

"Nou, wij zijn echte Bourgondiƫrs, we houden van lekker eten en goede wijn. Daarom hebben we een wijnklimaatkast om onze wijnen in te bewaren. Deze wijnen kopen we zelf bij Franse boeren. Zo hebben we elke keer weer een mooi verhaal over de wijnboer wanneer we een fles open trekken."


Plan een afspraak met Michael